/ iStock/Getty Images
Настоящите мерки за влизане в Гърция са удължени с още две седмици. Документът за COVID-19, т.е. сертификат за ваксинация или потвърждение на заболяване или отрицателен PCR/бърз тест, заедно с попълнен формуляр PLF все още са необходими за пътуване до Гърция, а неваксинираните и тези които не са преминали болестта, ще бъдат тествани при влизане в страната, според новото министерско решение на гръцкото правителство.

В същото време почти едни и същи документи, с изключение на формуляра PLF, са задължителни за влизане в затворени обекти в Гърция, с изключение на супермаркети, хранителни магазини, бензиностанции, аптеки и църкви, като се има предвид, че мерките, въведени последно в събота в Гърция важат и за туристите.

Новото министерско решение „Предварителни условия за влизане в страната за ограничаване на разпространението на COVID-19“, което вече беше публикувано в Официален вестник на Гърция и влезе в сила тази сутрин, е валидно до 26 ноември 2021 г.

За тези, които пътуват с отрицателен тест „независимо от гражданството и начина на влизане в страната и пристигат в Гърция от: Египет, Албания, Аржентина, Северна Македония, България, Бразилия, Грузия, Куба, Обединени арабски емирства, Индия, Китай , Либия „Мароко, Пакистан, Русия и Турция”, предпоставка за влизане е получаване на отрицателен резултат от задължителния PCR тест/бърз тест на входните точки в Гърция. Задължителното изследване не се прилага за пътуващи, които имат валиден сертификат за ваксинация 14 дни след втората доза или потвърждение на заболяване през последните шест месеца.

Лицата, пътуващи с потвърдени случаи, т.е. близки контакти на тези, които са положителни за Covid-19, имат възможност да се върнат в страната си същия или на следващия ден, при условие че получат два отрицателни резултата от два теста (PCR или Rapid), направени в рамките на 24 часа и по време на пътуването носят маска N95.

В случай, че пътуващите с потвърдени случаи остават в страната и не са били ваксинирани или не са имали Covid-19 през последните шест месеца, те трябва да бъдат в изолация за 14 дни след последния контакт с положителното лице, без да бъдат тестван или седем дни карантина и на седмия ден да се направи PCR тест.

Ако близки контакти са били ваксинирани или са имали Covid-19 през последните шест месеца, тогава не се изисква карантина, но те трябва да бъдат тествани с PCR тест при влизане в страната.

За нарушаване на законовите мерки и задължения са предвидени глоби от 500 и 5000 евро.

По време на престоя си в Гърция туристите трябва да спазват мерките, които се прилагат във вътрешността на страната. 
БГНЕС