Служители на зоологическата градина изразиха притеснения за безопасността на бухала
Рядък бухал завладя сърцата на нюйоркчани след невероятното си бягство от зоологическата градина на града. Много експерти по животните прогнозираха, че той ще умре след седмици, но животното доказа, че всички те грешат. 

Това съобщава кореспондентът на Voice of America (VOA), Арон Ранен в своя репортаж от Ню Йорк. 

Преди една година евразийски бухал на име Флако се освободи от заграждението си, след като прекара почти 13 години в зоологическата градина на Сентрал Парк. Вандали са нарушили клетката, улеснявайки бягството му. Преди този инцидент Джой Бърджис и нейната дъщеря били чести посетители на бухалите. 

„Той беше точно в тази клетка. Ние минавахме оттук и го наблюдавахме през цялото време. Изглеждаше много нещастен, докато висеше там”, каза Джой Бърджис, посетител в зоологическата градина.  

Дейвид Барет, администраторът на Manhattan Bird Alert, акаунт в X, посветен на наблюдението на птици в Ню Йорк, беше сред първите, които забелязаха Флако след бягството му. 

„За първи път видях Флако сутринта след бягството му от зоологическата градина в Сентръл Парк. Той беше кацнал високо на едно дърво в южния край на Сентрал парк. Беше прекрасен, огромен бухал. Направих снимки и заснех видео. И от този ден нататък виждам Флако почти всеки ден", разказва Барет.  

Барет отбеляза, че той и други любители на птиците са били изненадани от това, колко бързо Флако се е адаптирал към новата си среда, предава VOA.  

„Удивителното нещо за Флако, е че той се научи да ловува сам за няколко дни. Той се превърна в символ на свобода, а също и на устойчивост”, допълва Барет.  

Докато някои приветстваха първоначалното бягство на Флако, експертите станаха все по-загрижени след полета му към свободата. 

„Радвах ли се, че той избяга и се освободи? Не, всъщност не бих казал. Това е неопитна птица, която по същество не познава света около себе си”, споделя д-р Кевин Макгоуън.   

Служители на зоологическата градина изразиха притеснения за безопасността на бухала и издадоха изявление относно вандализма в клетката, довел до бягството му. 

„Това беше престъпно деяние, което застраши безопасността на птицата. Наблюдавахме бухала през цялата година. Ние сме готови да му помогнем, ако той покаже някакви признаци на затруднение или бедствие", посочиха от зоологическата градина. 

Понастоящем Флако не показва индикации, че се нуждае от помощ и всъщност се е осмелил да излезе отвъд парка в други части на града, повтаряйки емблематичния лозунг на Ню Йорк: „Ако можете да успеете тук, можете да успеете навсякъде“ .
 
Voice of America (VOA)/vesti.bg