Ахмадинеджад: Заплахите няма да спрат технологичния напредък на Иран
Ахмадинеджад: Заплахите няма да спрат технологичния напредък на Иран / netinfo

Заплахите и икономическите санкции няма да спрат технологичния напредък на Иран, заяви президентът на страната Махмуд Ахмадинеджад в реч на голям военен парад, на който бе показана нова иранска военна техника. В словото си на парада, с който Техеран отбелязва нахлуването си в Ирак през 1980 г., последвано от осемгодишна война, Ахмадинеджад изтъкна, че Иран никога не е започвал война, а винаги е бил за мир и братство. В случай на военно нападение обаче Иран ще се защити и ще накара "агресора да съжалява", изтъкна той. За пореден път иранският лидер призова САЩ да прояват кураж и да напуснат Ирак.

По повод обвиненията на Вашингтон, че Иран се меси във вътрешните проблеми на Ирак и подкрепя бунтовниците Ахмадинеджад каза, че като обвиняват другите, американците няма да решат собствените си проблеми. Иран използва парада, за да покаже най-новите си оръжия, собствено производство - ракети, торпеда, безпилотни разузнавателни самолети, танкове и други.

За първи път бе показан новият изтребител Саеге, аналог на американския Ф-18, новата иранска ракета с голям обсег Гадр-1, за която се твърди, че може да достига цели, отдалечени на 1800 километра, което поставя под заплаха територията Израел, както и всички американски военни бази в района. На някои от военните машини имаше надписи: "Смърт на Америка" и "Смърт на Израел".