АФП: Очаква се днес посещение на Фереро-Валднер и Щайнмайер в Триполи
АФП: Очаква се днес посещение на Фереро-Валднер и Щайнмайер в Триполи / снимка: BGNES

Очаква се днес в Триполи да пристигнат европейската комисарка за външните отношения Бенита Фереро-Валднер и германският министър на външните работи Франк-Валтер Щайнмайер, за да преговарят за уреждане на случая с българските медицински сестри. Това предаде АФП от Триполи, позовавайки се на официален източник.

Възможно е Фереро и Щайнмайер да се срещнат с либийския ръководител Муамар Кадафи, сина му Сейф ал Ислам, както и със семействата на жертвите, за да разговарят по споразумение, което би могло да доведе до решаване на случая, посочил пред АФП източникът, пожелал анонимност.

Петте българки и един палестински лекар получиха през 2004 г. смъртна присъда – потвърдена през 2006 г. - по обвинение, че умишлено са заразили със СПИН 438 либийски деца в Бенгази, 56 от които вече са починали.

Неотдавна Триполи призна, че се водят преговори за уреждане на случая със сестрите, уточнявайки, че споразумение не може да има преди либийското правосъдие да огласи окончателната си присъда.

Семействата на жертвите преди това съобщиха, че на среща с британския премиер Тони Блеър са постигнали споразумение, което позволява сестрите да избегнат смъртната присъда преди края на германското председателство на ЕС на 21 юни.