Аертон Сена
Аертон Сена / Guliver/Getty Images
30 години от смъртта на един от най-великите автомобилни състезатели
На 1 май се навършват 30 години от трагичната смърт на Айртон Сена. Легендарният бразилски пилот загина на 34-годишна възраст след жестока катастрофа по време на състезанието от Формула 1 в Сан Марино през 1994 година.

Продават на търг болид на Аертон Сена (СНИМКА)

Сена е считан от мнозина за един от най-великите състезатели в историята на Формула 1. В края на 80-те и началото на 90-те години на миналия век той заформя страхотен дуел с французина Ален Прост, с когото са съотборници в Макларън-Хонда. Сена печели титлата през 1988, 1990 и 1991 година, като записва 41 победи, 80 подиума и 65 полпозишъна с отборите на Толеман, Лотус, Макларън и Уилямс. Той държи рекорда за най-много полпозишъни във Формула 1 до 2006 година.

През сезон 1994 Айртон Сена не успява да завърши първите два старта от сезона и е пределно амбициран да спечели в Сан Марино. На пистата "Имола" по време на седмата обиколка болидът на Сена напуска пистата със скорост от 307 километра в час и се удря в бетонна стена с 233 км/ч.
 

Аертон Сена
Guliver/Getty Images


Парамедици оказват първа помощ на състезателя край пистата, но състоянието му е много тежко заради силна кръвозагуба. Той е закаран с хеликоптер до близката болница, но скоро след това лекарите обявяват неговата смърт.

Кончината на Сена е приета за национална трагедия в Бразилия. Повече от половин милион души излизат по улиците на Сао Пауло за неговото погребение.
 

Аертон Сена
Guliver/Getty Images


Смъртта на Айртон Сена - най-тъжният ден в историята на Формула 1


Разследването на италианската прокуратура прави заключение, че катастрофата е предизвикана от проблем с волана, който е блокирал и не е позволил на Сена да вземе завоя. През 2007 година Върховният съд на страната обявява за виновен инженера Патрик Хед, но той не е осъден поради давност.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня