Адвокатът на Чарлз Тейлър обвини бившата агентка на Кембъл в лъжа
Адвокатът на Чарлз Тейлър обвини бившата агентка на Кембъл в лъжа / снимка: Reuters

Адвокатът на бившия либерийски президент Чарлз Тейлър обвини пред Специалния съд за Сиера Леоне в Хага бившия импресарио на Наоми Кембъл Карол Уайт, че е излъгала, че видяла през 1997 г. Тейлър да подарява на манекенката диаманти, предаде АФП.

„Вашите свидетелства са изтъкани от лъжи", заяви Кортни Грифитс на Карол Уайт, която вчера каза, че присъствала на подаряването на диамантите след благотворителна вечеря в Южна Африка, организирана от бившия президент Нелсън Мандела, на която бил и Тейлър. „Измислихте си това, за да ви е от полза в собственото ви дело срещу г-ца Кембъл. Откровено казано, единственото, което ви вълнува, са парите", добави Грифитс, имайки предвид делото на Уайт срещу бившата й клиента заради прекратяване на договор.

„Това е цялата истина. То няма нищо общо с професионалния ми конфликт с Наоми Кембъл. Не става дума за пари. Става въпрос за нещо много сериозно и аз казвам истината", възрази Уайт. Вчера тя заяви в съда, че е видяла Кембъл да получава „пет или шест диаманта" в нощта след вечеря, на която Тейлър обещал на британския топмодел, както твърди агентката, да й ги подари. На днешното изслушване Уайт повтори вчерашната си версия за  събитията.

„Кой даде диамантите на Кембъл като подарък?", попита прокурорът Бренда Холис. „Чарлз Тейлър", отговори Уайт.

Миналата седмица Кембъл каза, че не знае от кого са подарените й  „два или три" необработени диаманта в нощта след вечерята. Карол Уайт не е била там, каза манекенката, разказвайки как двама души я събудили, за да й дадат тези „мръсни на вид камъчета". Обвинението иска да докаже, че 62-годишният Тейлър е излъгал, твърдейки, че никога не е притежавал необработени диаманти, получени от бунтовниците в Сиера Леоне. Според прокурорите, през септември 1997 г. той дошъл в Южна Африка, за да продаде или размени оръжие за диаманти, посочва БТА.

Бившият либерийски президент, съден за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, твърди, че е невинен по обвиненията в единадесет престъпления, включително убийства, изнасилвания и вербуване на деца войници по време на гражданската война в Сиера Леоне, при която загинаха 120 000 души.