Администрацията на Буш проучва три варианта за Ирак?
Администрацията на Буш проучва три варианта за Ирак? / netinfo

Администрацията на президента Буш проучва три възможности за преоценка на военния и политическия ангажимент в Ирак след публикацията на доклада на Групата за проучване на американската политика в тази страна. Това пише днес в. "Вашингтон пост".

Първата е увеличаване в краткосрочен план на войските с 15 000 до 30 000 души за укрепване на сигурността в Багдад и ускоряване на подготовката на иракските въоръжени сили, отбелязва вестникът, който цитира източници, близки до съставителите на доклада.

Втората възможност била войските да бъдат хвърлени единствено в преследването на терористите, свързани с Ал Кайда, добавя изданието.

Третата се изразявала в оказване на политическа подкрепа единствено на шиитското мнозинство и отказ от опитите за помирение със сунитските бунтовници. "Вашингтон пост" отбелязва, че според цитираните източници главната грижа на Буш и съветниците му е да намерят алтернативи на плана „Бейкър”.

Основната тенденция в администрацията е да се прехвърли отговорността за проблемите на Ирак на иракчаните, добавя изданието. Изборът на Белия дом, зад който ще застанат Държавният департамент, Националният съвет за сигурност, ЦРУ и Пентагона, може да стане ясен от реч, която президентът евентуално ще произнесе след 18 декември, изтъква още "Вашингтон пост".