/ БГНЕС, архив
Бившият президент на Турция Абдуллах Гюл няма да участва в днешния извънреден конгрес на управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).
 
Гюл е един от тримата основатели на ПСР заедно с настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган и Бюлент Арънч. Той е сред поканените гости. Но според близки до управляващата ПСР среди Гюл отказал да присъства на конгреса, на който президентът Ердоган ще поеме отново ръководството на партията.
 
Турският президент отново става и партиен лидер

Още по време на президентския мандат на Гюл се заговори за търкания между него и Ердоган. Определени среди в ПСР изолираха Гюл от ръководството на партията, от участия в партийните дейности. Твърди се, че това е станало с одобрението на Ердоган. Същата участ сполетя и Бюлент Арънч, и други бивши партийни функционери.
 
Пет насоки, по които "Да" на референдума ще промени Турция

След като свърши мандатът му, Гюл се оттегли от активната политика и от ПСР. Битуващото мнение е, че разривът с управляващата партия е поради дълбоки различия с Ердоган и новите партийни функционери.
 
В интерес на истината Абдуллах Гюл никога не обяви открито защо се оттегли от политиката, нито намекна за несъгласия с Ердоган.
БТА