7800 цивилни напуснаха контролираните от опозицията райони на Алепо
7800 цивилни напуснаха контролираните от опозицията райони на Алепо / БГНЕС, архив

Близо 7800 цивилни са напуснали контролираните от опозицията райони на Алепо за последното денонощие, съобщиха от руския център за примирие на враждуващите страни в Сирия.

Битката за Алепо приключи, сирийските бунтовници се изтеглят от града

„В течение на денонощие от останалите под контрола на бойците райони на Алепо са изведени 7796 мирни жители, в това число 3946 деца. Други 375 бойци са оставили оръжието си и са отишли в западните части на града", се казва в съобщение на центъра.

Българско оръжие в Сирия (ВИДЕО)

Почти цялата територия на Алепо е под контрола на сирийската армия. Все още обаче остават отделни райони, контролирани от бунтовници. По думите на Дамаск операцията по връщането на контрола върху града е в своята финална фаза. Към момента силите на президента Башар Асад държат над 90% от някогашния опозиционен бастион, съобщават източници от армията и от неправителствени организации.

Папата отправи призив за мир и се помоли за хората в Алепо

Сирийският център за човешки права каза по-рано, че квартал Шейх Саид също е в ръцете на правителството. За изминалия ден опозицията се е изтеглила от общо шест квартала. Най-големите квартали, които остават в ръцете на опозицията са Сукари и Машхад в югоизточните части на града.

Джонсън: Превземането на цял Алепо от сирийските сили няма да донесе мир в страната

Падането на Алепо ще е най-голямата загуба на бунтовниците от началото на конфликта през 2011 г. По този начин правителството ще си върне контрола върху петте основни града в страната.

Папата отправи призив за мир и се помоли за хората в Алепо

Кореспондент на агенция „Франс прес" съобщава, че на много места в града се чуват изстрели на празнуващи. Могат да бъдат видени и хора, които развяват сирийски знамена и портрети на Асад.

Източник: БГНЕС