Ислямистите от фронта „Ал Нусра" в Сирия използват българско оръжие. Репортерът на "Труд" Диляна Гайтанджиева влезе в склад за боеприпаси на групировката в Алепо, определяна от ООН като терористична заради връзки с Ал Кайда, съобщава NOVA.

Въпреки забраната за износ на оръжие заради войната в Сирия, 2 милиона снаряди и 4 хиляди ракети ГРАД от България са попаднали в ръцете на джихадистите в Алепо.
Ракета, която едва не убила Гайтанджиева и екипа с нея на фронта в Алепо, се оказала българска - една от стотиците ракети ГРАД, които джихадистите от фронта „Ал Нусра" изстрелват от жилищните квартали в източната част на града.

Държавата не носи отговорност за препродажба на наши военни изделия

След месеци под обсада от силите на сирийската армия и въздушна атака от руски изтребители бунтовниците отстъпиха от позициите си.

На кадрите се вижда как Екипът виза в Стария град на Алепо, който в продължение на пет години беше под контрола на ислямистите от „Ал Нусра". Групировката беше обявена за терористична от Съвета за сигурност на ООН заради връзки с Ал Кайда.

В изоставена къща открили един от тайните складове за оръжие на джихадистите.
Всички оръжия, които се съхраняват в склада, са с произход България.
Джихадистите в Алепо използват предимно българско оръжие, произведено във ВМЗ-Сопот. В девет склада за боеприпаси само в Стария град на Алепо бунтовниците от фронта „Ал Нусра" са складирали 2 млн. снаряди за тежка картечница и 4 хил. ракети ГРАД с произход България.

Америка купувач №1 на българско оръжие, заяви депутат от левицата

122-милиметрови ракети ГРАД, с обсег на действие до няколко километра, са сред най-смъртоносните за цивилното население на Алепо, тъй като падат в жилищните квартали. Освен тях джихадистите са използвали български боеприпаси с калибър 73 мм за противотанкови оръдия и противотанкови снаряди с калибър 40 мм за РПГ.

Износител на боеприпасите е частната оръжейна фирмата „Аркус" - АД в Лясковец, а на етикетите върху сандъците с оръжия има български имена. Тези боеприпаси са подготвени за износ от България през юли миналата година.

Поредна пратка е тръгнала от България през октомври 2015 г. Имената, които са посочени са същите - Иванов, Димитрова, а фирмата-износител е „Аркус" АД в Лясковец.
Според военни експерти оръжието, което ислямистите са изоставили след изтеглянето си, е било достатъчно за продължаване на сраженията с още две години.
За пет години война загиналите цивилни са над 10 000 души, а 100 000 човека са ранените само в Алепо.

Източник: nova.bg