75 жертви на земетресението на остров Суматра
75 жертви на земетресението на остров Суматра / снимка: Reuters

Между 100 и 200 души са загинали след земетресението с магнитуд 7,9 на индонезийския остров Суматра. Това заяви говорител на Националната агенция за природни бедствия, цитиран от Ройтерс, който допълни, че силният трус е срутил около 500 къщи и стотина души са затрупани под отломките. До момента, по официални данни, броят на жертвите е 75. Спасителните операции са затруднени от падането на нощта и прекъсването на телефонните връзки.

Сгради, в това число и жилищни блокове, бяха разрушени в индонезийския град Паданг и околностите му след мощния земен трус, съобщи представител на местната геофизична служба, цитиран от Франс прес. След силното земетресение бе издадено предупреждение за цунами на няколко места в региона на Индийския океан, което по-късно бе отменено от Центъра за предупреждение за цунами.

Трусът, регистриран в 17.16 часа местно време, е бил локализиран в Индийския океан на 78 км югозападно от град Паданг в провинция Западна Суматра на дълбочина 71 км, отбелязва геофизичната служба.

"Няколко сгради, сред които и хотели, бяха разрушени", заяви местен представител, уточнявайки, че комуникациите с Паданг, в който живеят близо един милион души, са прекъснати. Според  телевизия Метро Ти Ви, в града са избухнали пожари, а жителите напускат бързо домовете си, пише БТА.

Индонезия е в район със силна сеизмична активност, известен като Огнения пръстен в Тихия океан, посочва АФП.

Подробности четете във Vremeto.bg