6650 убити в най-смъртоносния месец в Сирия от началото на 2015 г.
6650 убити в най-смъртоносния месец в Сирия от началото на 2015 г. / БГНЕС

Месец май е бил най-смъртоносният в Сирия от началото на годината с над 6650 убити, повечето от които войници на режима и джихадисти, предаде Франс прес, като се позова на неправителствена организация.

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи днес, че миналия месец в страната са загинали 1285 цивилни, сред които 272 деца. Убити били още 793 бунтовници и кюрдски бойци, 2109 джихадисти от "Ислямска държава", сирийския клон на Ал Кайда и сходни групировки, както и 2450 войници и представители на съюзени с режима милиции, включително от ливанското движение Хизбула.

През май Сирия стана арена на няколко големи сражения. Тогава "Ислямска държава" превзе античния град Палмира, в централната част на страната, и контролно-пропускателния пункт на границата с Ирак "Танаф". Сирийският клон на терористичната мрежа Ал Кайда, Джебхат ан Нусра (Фронт на победата), и негови съюзници пък сложиха ръка на град Ариха и военната база Ал Мастума и сега контролират напълно северозападната провинция Идлиб.

22 846 души са били убити в конфликта в Сирия от началото на годината според данни на СЦНЧП, който се опира на мрежа от активисти в цялата страна.

Източник: БТА