60 журналисти са загинали през 2008 година
60 журналисти са загинали през 2008 година / снимка: БГНЕС

60 журналисти са били убити тази година при изпълнение на служебните си задължения, което е по-малко от миналата година, сочат годишните данни на организацията „Репортери без граници“, предаде АФП.

Въпреки че данните „не са толкова тревожни, колкото в предишните години“, организацията за защита на свободата на пресата счита, че няма място за оптимизъм и положението „като цяло е лошо“, цитира доклада БГНЕС.

„Тъжната гледка на журналисти с белезници на ръцете е почти всекидневие на всички континенти. Затворът е най-честият отговор на правителствата на повдигнатите срещу тях обвинения, а убийствата ... почти никога не биват съдени“, се казва в доклада на „Репортери без граници“.

През 2008 г. са били убити 60 журналисти и един съдружник на медиите, пише организацията, която взема предвид само случаите, в които е установена или е „много вероятна“ връзка между професията на жертвата и нейната смърт. Техният брой е по-малък от 2007 г., когато 86 журналисти и 20 съдружници на медиите са намерили смъртта си. Ирак, Пакистан и Филипините са най-опасните за журналисти страни през тази година.