4 души в Словакия се отровиха с чешки алкохол менте
4 души в Словакия се отровиха с чешки алкохол менте / снимка: sxc.hu

Четирима души в Словакия се отровиха след консумация на чешки алкохол менте, предаде ДПА.

Отравянията не са животозастрашаващи. Това са първите случаи на алкохолно отравяне в Словакия с токсичния твърд алкохол, който до момента е взел 20 жертви в Чехия. Четиримата словаци се разболели след отпразнуване на рожден ден, за което били купени 10 литра от чешкия алкохол менте по интернет.

Миналата седмица чешкото правителство обяви, че забранява продажбата на алкохол с алкохолно съдържание над 20 градуса за неопределено време.

В Полша четирима души починаха от алкохолно отравяне. Случаите се разследват. По първоначални данни поне в два от случаите жертвите са починали от пиене на чешки алкохол менте. Полските санитарни власти забраниха продажбата на чешки твърд алкохол, предаде Франс прес. Според ДПА забраната е за внос на чешки твърд алкохол за срок от един месец.

Шефът на полския национален център по токсикология Пьотр Бурда обаче засега не прави връзка между смъртните случаи от алкохолно отравяне в Полша и тези в Чехия. "Нямам доказателства за връзка между двете, предава БТА. В Полша имаме най-вече проблем със заместители на алкохолни напитки, които се консумират от алкохолици", заяви Бурда, цитиран от Франс прес.

Полша се съобрази с европейските правила и през 2010 г. премахна ограничителните норми за допустими равнища на метанол в козметичните и химическите продукти като тоалетна вода или антифриз.

Оттогава броят на алкохолните отравяния рязко се покачи. За шест месеца от октомври 2011 до март 2012 г. са регистрирани над 80 случая, при които са починали около 30 души. Преди промяната на регламента средната годишна бройка беше между 8 и 10 алкохолни отравяния, заяви Бурда.