22 убити при сраженията в Басра
22 убити при сраженията в Басра / снимкa: БГНЕС

При ожесточените боеве в иракския град Басра между правителствените сили и бунтовниците от шиитската групировка Армията на Махди са загинали 22 души, а 58 са ранени. Това съобщи ИТАР - ТАСС, цитирана от БГНЕС.

Британските медии съобщават, че в операцията в Басра участват 30 000 души от правителствената армия и полицията на Ирак. В същото време британската телевизия Скай нюз съобщи за сблъсъци между отрядите на Армията на Махди и полицията в столицата на Ирак Багдад. Междувременно лидерът на Армията на Махди, радикалният шиитски имам Моктада Садр призова населението на Ирак към гражданско неподчинение на властите.

Радикалният шиитски духовник Муктада Садр заплаши да призове към национална стачка в Ирак, ако правителството не спре нападенията срещу неговото движение, въпреки примирието, което е обявило. Той поиска операциите да бъдат прекратени, задържаните да бъдат освободени и да бъде направено официално извинение. Съобщението дойде на фона на продължаващите боеве между редовната армия и бойци от Армията на Махди в град Басра.

Иракските власти въведохаполицейски час в трите шиитски града Кут, Самава и Насирия, южно от Багдад, след като там избухнаха сблъсъци между редовната армия и шиитски бойци. Ройтерс съобщи, че днес бойци от групировката на Муктада Садр са завзели пет от 18-те района в град Кут.