20 миньори са загинали при експлозия в мина в Словакия
20 миньори са загинали при експлозия в мина в Словакия / снимка: БГНЕС

Двайсет словашки миньори най-вероятно са загинали при експлозия в мина за лигнитни въглища в Хандлова, съобщи министърът на икономиката Любомир Яхнатек.

Той уточни, че за момента са открити телата на шест от тях. "На около 65 м от епицентъра на взрива спасителите са намерили телата на 6 жертви", каза министърът на пресконференция късно снощи. Според него останалите 14 изчезнали след експлозията на 330 м дълбочина миньори също са загинали.

"Температурата е твърде висока, има твърде ниска концентрация на кислород и огромно количество въглероден двуокис, количество, което не можем да измерим с нашите уреди", обясни той . "Според спасителите, които все още се намират под земята, тези условия не са позволили на никой от миньорите да оцелее", посочи министърът.

"Това е трагедия, която взе огромни размери", каза словашкият премиер Роберт Фицо. Според него днес в страната ще бъде обявен национален траур след правителствено съвещание, което ще започне в 11 часа местно време.

Двайсетимата работници се водиха изчезнали след експлозията вчера сутринта, но спасителните екипи не можеха да стигнат до мястото под земята в мина Хандлова заради високата температура и слабата видимост, посочи Ройтерс.