15 бунтовници бяха убити в Пакистан
15 бунтовници бяха убити в Пакистан / cнимка: Reuters

Американски безпилотен самолет уби най-малко 15 бунтовници в размирната племенна област в Пакистан, граничеща с Афганистан, съобщиха пакистански официални представители.

Атаката била извършена в област Шактои, на 40 км югоизточно от Мираншах, главен град в племенната област Северен Вазиристан, съобщи високопоставен военен представител, цитиран от БГНЕС. "Мишена беше бунтовнически лагер", заяви той и допълни, че най-малко 15 бунтовници са били ликвидирани.

Най-малко 11 души загинаха вчера в същия регион при две атаки с безпилотни самолетни на САЩ. Днешното нападение е десетият въздушен удар в размирната зона от началото на годината, посочва АФП.

Пакистан отново е в центъра на американската стратегия за борба срещу Ал Кайда и нейните ислямистки съюзници. Местните талибани, свързани с терористичната мрежа, започнаха през 2007 г. вълна от атентати, главно самоубийствени, които взеха близо 3000 жертви в цял Пакистан, отбелязва БТА.

Военни от международните сили в Афганистан откриха днес огън срещу подозрителен автомобил, който ги наближавал с твърде голяма скорост, и убиха един от шестимата пътници - цивилен, съобщи агенцията, като се позова на комюнике от командването на НАТО. Това стана в южната провинция Хелманд, крепост на талибаните, на фона на силно напрежение между американските войници и местното население след серия от престрелки в района. Силите на НАТО твърдят, че са действали според установените процедури, отбелязва АФП.