12 души починаха от хранително отравяне в Канада
12 души починаха от хранително отравяне в Канада / netinfo

12 души са починали досега от 26-те потвърдени случая на хранително отравяне, свързано с месните деликатесни изделия, произвеждани от завод, собственост на "Мейпъл Лийф Фудс" - Maple Leaf Foods Inc /MLF.TO/, съобщиха канадските санитарни власти, цитирани от БТА. Министърът на селското стопанство Джери Риц потвърди, че има 26 заразени, но се очаква да се появят още през следващите дни.

Досега бяха потвърдени четири смъртни случая. Листериоза – особено опасна за бременни, възрастни, деца и хора със слаба имунна система, е била фактор за седем от смъртните случаи, каза представител на Обществената здравна агенция на Канада. При още петима бактерията е била изолирана в организма, но причините за смъртта все още се разследват.

Заводът в Торонто няма да разпространява продукцията си, докато Канадската инспекция по храните не реши, че е безопасна. Компанията се надяваше да отвори завода още днес, но властите заявиха, че ще задържат за изследване цялата продукция, докато не се убедят, че е безопасна. Акциите на "Мейпъл Лийф" паднаха с 10 пункта със съобщението за новите смъртни случаи, предаде Ройтерс.