117 са вече жертвите на етническото насилие в Южен Киргизстан
117 са вече жертвите на етническото насилие в Южен Киргизстан / снимка: Reuters, архив

Етническото насилие в Южен Киргизстан е взело вече 117 жертви, а ранените са близо 1500 души. Това съобщи здравното министерство в Бишкек днес - четвъртия ден от сблъсъците, предаде АФП. В районите около градовете Ош и Джалалабад са загинали 117 души. Пострадали са 1485, от които 779 са откарани в болници.

Вчера временните власти в Киргизстан въведоха извънредно положение и комендантски час на територията на цялата Джалалабадска област, където продължават сблъсъците между етнически узбеки и киргизи. На правителствените сили в Южен Киргизстан бе разпоредено да стрелят без предупреждение, за да ограничат етническото насилие, припомня агенцията.

Ситуацията в Джалалабадска област остава крайно напрегната. Според местни жители главният град, където мародерите продължили погромите и миналата нощ, е обхванат от пламъци, предаде ИТАР-ТАСС. Близо 2000 служители от силовите структури патрулират с автомати във втория по големина град Ош, където започнаха етническите сблъсъци, информира киргизстанското вътрешно министерство. По улиците на града има много трупове, съобщили очевидци, цитирани от агенцията.

Временният кабинет в Бишкек дойде на власт в началото на април след кървав бунт, при който загинаха 87 души, а президентът Курманбек Бакиев бе свален, припомня БТА. Оттогава в страната избухват все нови вълни от насилие. Междувременно за 27 юни бе насрочен референдум за нова конституция.

Тази сутрин в Ош е доставена пратка с хуманитарна помощ, събрана от жителите на Бишкек. От Джалалабадска и Ошка област са евакуирани вече 847 чуждестранни граждани. Китай съобщи, че изпраща самолет, с който да евакуира гражданите си от централноазиатската република, предаде АФП. Киргизстански самолет Ил-76 достави в Ош тази сутрин храни и медикаменти, изпратени като помощ за Южен Киргизстан от Световната здравна организация, Русия и други държави, съобщиха журналисти от АФП, участвали в полета. От вчера размирният регион получава помощи „постоянно", заяви представител на временното правителство.