114 огнища на птичи грип в Румъния са овладяни
114 огнища на птичи грип в Румъния са овладяни / netinfo

115 огнища на птичи грип са регистрирани на територията на Румъния. Това съобщи пред Дарик говорителят на министерството на земеделието на северната ни съседка Адриан Тибу.

От тази седмица предполагаемите и потвърдените огнища на болестта се отчитат заедно, тъй като след установяването на вируса от бързите тестове се преминава към унищожаване на птиците, без да се изчакват резултатите от лабораторните изследвания.

До този момент на територията на Румъния са регистрирани 115 огнище на птичи грип, потвърди Адриан Тибу. Отделно от това в 114 огнища ситуацията е овладяна. Това означава, че птиците ха били убити, а местата дезинфекцирани, каза той.

Около 80% от огнищата са в Кодла, където се продават живи птици на съседните села и градове. Ситуацията в национален мащаб обаче се стабилизира. В последните 3 – 4 дни имаме едва няколко нови огнища, което е окуражаващо. Все още обаче продължаваме да бъдем нащрек и всяко ново появяване на птичи грип ще бъде незабавно овладяно. Мога да гарантирам това, категоричен е говорителят на министерството на земеделието на Румъния.