103-ма сирийци са убити само за ден от силите на президента Асад
103-ма сирийци са убити само за ден от силите на президента Асад / снимка: Reuters

Общо 103-ма души са убити вчера от силите на президента Башар Асад при бомбардирането на обсадения град Хомс, при атаки в провинция Хама, както и в източната и северната част на Сирия, съобщи Ройтерс, позовавайки се на опозиционните Местни координационни комитети.

Повечето от жертвите са цивилни, сред тях - 14 деца и една жена. Според активистите най-малко 36-ма са убитите в Хомс и 32-ма в провинция Хама. Петима са загинали в и край северния град Алепо. Силите за сигурност са застреляли 10 души в източния град Хасака. Останалите са убити на различни места в страната.

Международната организация на Червения кръст съобщи, че е успяла да евакуира още 20 сирийски жени и деца от квартал Баба Амр в град Хомс и се надява днес да продължи евакуацията на цивилни, предаде Ройтерс. Местният екип на организацията обаче не е успял да изведе двамата ранени западни журналисти и телата на двамата убити, отбеляза АП.

В изявление сирийското външно министерство обвини „въоръжени групировки” в Баба Амр, че отказват да предадат ранената  журналистка и телата на двамата загинали журналисти. Министерството подчертава, че е изпратила няколко представители и линейки на сирийския Червен полумесец за евакуиране на журналистите. След няколко часа преговори групировките отказали да ги предадат.

По Skype местният активист Абу Мохамед Ибрахим съобщи за АП, че журналистите отказали да напуснат, тъй като Червеният кръст не бил допуснат, допуснати били само работници на Червения полумесец, който според него сътрудничи изцяло на режима. Журналистите отказали да предадат и телата на убитите си колеги понеже не знаят какво ще направи с тях правителството, допълва Ибрахим.

За момента няма коментар от централата на международната организация в Женева.

Френската журналистка Едит Бувие от в. „Фигаро”и британският фотограф Пол Конрой от в. „Сънди таймс” поискаха помощ, за да напуснат Хомс, след като бяха ранени онзи ден при атака на правителствените сили  над временния медиен център в града. С групата е френският фотограф Уилям Даниелс, който не е ранен, както и испанският журналист Хавиер Еспиноса. При същото нападение бяха убити американската кореспондентка на „Сънди таймс” Мари Колвин и френският фотограф Реми Ошлик.

Ирак няма да покани нито сирийските власти, нито опозицията на арабската среща на върха, на която ще бъде домакин в края на март, съобщи иракският външен министър Хошиар Зебари в излъчено по телевизия „Иракия” интервю, цитиран от АФП. Решението за това не е на Ирак То произтича от Арабската лига, а ние се придържаме към решенията на Лигата, обясни министърът, посочва БТА.

На 12 ноември миналата година Арабската лига гласува изключването на Сирия от организация заради жестоките репресии на режима над народния бунт. Срещата на върха в Багдад ще бележи завръщането на Ирак на арабската сцена, след като страната не е била домакин на редовен форум на такова равнище от ноември 1978 г., а последната извънредна среща в иракската столица се състоя през май 1990 г., няколко месеца след инвазията в Кувейт, припомня АФП.