Слухове за чип в мозъка на Топалов
Слухове за чип в мозъка на Топалов / netinfo

Темата, която вълнува всички в Русия, където се играе мачът за световната титла по шахмат между Веселин Топалов и Владимир Крамник, е: "Има ли устройство, монтирано в главата на Веселин?".

Мениджърът на българския гросмайстор Силвио Данаилов предложи на руснаците да направят мозъчна операция на шахматния крал, за да открият "прословутия чип".

"Намерете най-добрия неврохирург в Русия, който да направи мозъчен разрез на Веселин, защото чипът е монтиран в Хюстън. За операцията платихме 2 милиона долара", заяви в интервю пред "НТВ плюс спорт" Данаилов.

Мачът за титлата започна в 14.00 часа българско време. Първият ход ще бъде направен от вицепремиера на Русия и председател на Руската шахматна федерация Александър Жуков.

Двамата гросмайстори ще изиграят 12 партии. За победител ще бъде обявен този, който спечели 6,5 точки. При равенство 6:6 ще се играе тайбрек по ускорен шах и блиц до излъчване на победител.

Топалов и Крамник ще си разделят по 500 000 долара. Това е записано в официалния регламент на двубоя в Елиста. Двамата ще вземат тези пари независимо от изхода на мача. Единият от участниците ще бъде лишен от полагаемата му се сума, само ако се откаже без уважителна причина от участие.

Съгласно изискването на ФИДЕ сумата от 1 000 000 долара за награден фонд е осигурена от щаба на Крамник. Той е претендент за шахматната корона, която е притежание на българския гросмайстор.