Хапчето „Вуцов“ е психодопинг за Левски преди дербито
Хапчето „Вуцов“ е психодопинг за Левски преди дербито / netinfo
Преди два-три дни всичко изглеждаше в полза на ЦСКА преди вечното дерби. Огромно точково предимство пред Левски, спортно-техническо превъзходство, положителен заряд от новата шампионска титла, пълен стадион със свои екзалтирани фенове. А също така емоционална изчерпаност на „сините“, игрова недостътъчност, изхабяване откъм идеи и потенциал.

Ако нещата си бяха останали по местата, Левски най-вероятно щеше да изглежда така, както изглеждаше Барса срещу Реал Мадрид на „Бернабеу“ - примирена, безволева, предала се...

Но Тодор Батков предприе много рискован и „бодлив“ ход с уволнението на успешния през годините тандем Сираков-Стоилов и назначението на „истерика“, както най-меко го наричат, Вили Вуцов.

И психологията преди мача се обърна на 180 градуса. На „Герена“ изведнъж завря и закипя, така както не е било в последните няколко европейски години. Край на академизма, край на добрите нрави. Вили бе посрещнат „на нож“ от свои, с присмех от чужди и с пренебрежение от неутрални. Но малкият Вуцов е боец и това никой не може да му го отрече. Скочи в дълбоката вода и започна да ръси заклинания от сорта „Ще умрем, но трябва да победим ЦСКА. Ще водя война да върна Бардон в Левски“ и прочие. Да не забравяме и традиционния ефект „нов треньор“, придружен от късмета на дебютанта...

Така само с появата си на „Герена“ той извади от летаргията „синята“ общност, дори с цената на многото обиди, които отнесе от нея за отрицателно време. Хапчето „Вуцов“ е неочакваният и изненадващ психодопинг, който сломеният Левски глътна преди дербито.

В ЦСКА като че ли също се опитват всячески да помогнат на врага. Първо, много е спорно дали сега е бил моментът Томов да обявява, че клубът има нов собственик, защото неизвестността крие несигурност. Може да е за добро, но кой ти дава гаранции? И още – новият бойкот на „червени“ футболисти заради пари в навечерието на сблъсъка, само нагнетява напрежение. С много спорни предимства е и награждаването с шампионския трофей именно на този мач, което с триста зора си издействаха от „Армията“.

Дали пък при вида на купата психологията още повече няма да се обърне в полза на Левски и във вреда на ЦСКА?

Да, психологическите моменти не са единствено важните в тези големи мачове, но не са и за пренебрегване. Още повече, когато доскоро всичко е било в полза на единия, а сега поне този аспект се е обърнал в полза на другия.