/ Istock
През последните години спортното облекло се превърна в предпочитан вариант не само за спорт, но и за ежедневието. Освен за домашно ползване, масово се предлагат спортно-елегантни модели, подходящи за разходки навън. Въпреки това, когато мъжете пазаруват такъв тип облекло, все още искат то да е подходящо за тренировки или други активни дейности. 

За тази цел то трябва да отговаря на няколко изисквания, за да осигури удобство и свобода на движение на спортуващите мъже. Какви са те – прочетете нашите съвети по-надолу, за да улесните избора си на спортно облекло.

10 съвета при избор на спортно облекло за мъже

Ето и нашите 10 съвета, на които е добре мъжете да обърнат внимание, при избора на спортно облекло:

1. Качество

Най-добре е да инвестирате в качествени модели, защото по този начин то ще ви донесе комфорт, по време на тренировка. Освен това при някои по-резки движения няма да се притеснявате, че може да се скъса, нито пък да се протрие бързо, при честа употреба.

2. Размер

Правилният размер на спортното облекло отговаря не само за необходимото удобство, но и поддържа подходящата телесна температура. Погрешно е схващането спортуващите мъже да си вземат по-голям размер. Ако дрехата е по-широка от необходимото – това ще позволи на въздуха да се движи, а това поражда вероятност за настинка.

3. Кройка

Кройката също оказва съществено значение за телесната температура. Тя определя количеството въздух, което трябва да се задържи между дрехата и тялото. Тя следва да пасва на вашата фигура. Задържайки топлината, потта се отблъсква, което способства за по-дълги часове, отдадени на активности.

4. Шев

Много често, по време на извършване на различни спортни дейности, шефовете може да причинят наранявания или неудобство. С избора на безшевни такива, ще си спестите този проблем. Подходящи са най-вече за тези, които се занимават с по-динамични спортове.

5. Материи

Наблегнете на такива материи, които не задържат влагата и са дишащи. Ако дрехата не абсорбира потта, тя става по-тежка, което причинява дискомфорт при движение, но може да усетите и студ. Подходящи са синтетичните материи, както и мериносовата вълна, тъй като те най-добре усвояват потта и й позволяват да се изпари.

6. Степен на проветривост

За тази цел, най-често спортните облекла за мъже са снабдени с мрежести елементи или разрези в конкретни зони. Ако дрехата няма необходимата степен на проветривост може да усетите неприятното чувство на спарване. Показателят, измерващ тази степен, се нарича RET. Ако стойността му е под 6 – значи осигурява голяма степен на проветряване, а ако е над 20 – няма никаква.

7. Водоустойчивост

Ако тренирате навън, обърнете внимание на издръжливостта на дрехите на вода, тъй като често може да бъдете застигнати от лошите климатични условия. Имайте предвид, че в някои случаи добрата водоустойчивост е постигната за сметка на проветривостта. Този избор не е удачен вариант за спортуващи, затова е нужно да обърнете внимание отново на характеристиките на продукта.
 
8. Сезонност

Ако практикувате спорт на открито през летните дни, избягвайте тъмните цветове. Те поглъщат повече слънчева светлина, което може да увеличи температурата на тялото ви допълнително. По-добре е да изберете светли и ярки цветове, които отразяват повече светлината и допринасят за това да не се загрявате допълнително. През студените дни са подходящи функционалните зимни варианти, които позволяват да добавите изолиращ слой, който да задържа топлината на тялото ви.

9. Охлаждане

Ако тренирате през горещите дни навън, трябва да обърнете внимание на използваните технологии в изработката за допълнително охлаждане. Благодарение на тях – ще успеете да свалите температурата с градус или два, което ще спомогне доста за ефективността на тренировката през този сезон.

10. Комплекти

За да се покрият необходимите изисквания, то е най-добре да изберете вариант в комплект. Така няма да се налага да проверявате характеристиките поотделно както на горнището, така и на долнището. Класическите анцузи за мъже винаги ще бъдат на мода, тъй като отговарят на повечето от гореизброените изисквания.

Ако спазвате тези съвети, при избора на спортно облекло за мъже, то ще ви е много по-лесно да откриете продуктите, от които се нуждаете. Не забравяйте, че всеки вид спорт изисква облеклото да отговаря на определени специфични критерии, с които е добре да се запознаете по-подробно. 

Може ли да се доверите на магазини за дрехи втора ръка?

Преди да купите дрехи от която и да е марка, проверете отзивите за нея от други потребители, които вече са я използвали. Така ще имате ясна представа за качеството, както и дали отговаря на дадените от производителя характеристики.

Най-добре е да се доверите на доказани търговци, които предлагат голям избор от оригинални продукти за мъже. Така шансът да намерите всичко необходимо на едно място е много по-голям, което задължително ще ви спести време в лутане.

В магазините за дрехи втора ръка има възможност да откриете страхотни маркови находки, от известни брандове, които са се утвърдили във времето на пазара. Освен употребявани, в този тип търговски обекти или онлайн магазини, може да срещнете и нови модерни предложения, все още с етикетите.