За магията на виното и творческото тълкуване на равновесието
За магията на виното и творческото тълкуване на равновесието / снимка: DarikNews.bg

Познавачите на виното казват, че тази божествена напитка говори с милиони гласове на милиони езици. Има вино за радост, има вино и за тъга. И ако най-често задаваният въпрос е „Бяло или червено?", ценителите без да се замислят ще отговорят: " Хубавото вино!"

Фондация „Култура на виното" иска да покаже на хората колко е важно да умееш да четеш виното. Ако пиеш вино само защото е модерно, няма да успееш да чуеш нито един от неговите гласове, разказва председателят на фондацията Пламен Димитров: „Има театрални вина, има и любовни вина. Бих казал, че има и тъжни вина. Има лоши вина, има вина с понижено самочувствие, има и такива с повишено. Има вина за разговор, има вина и за уединение. Въобще човек трябва да пие това, което обича и да обича това, което пие".

Той има свои идеи за развитието на винен туризъм у нас: „Аз имам теория. Ние се нуждаем от модерно кооперативно движение, каквото има в Италия, Испания и Франция. Тази мръсна дума „кооперативно", като се чуе в България, става страшно. Но какво означава кооперативността - да се съберем четири-пет производители от един регион (на сирене, месо, колбаси), ние самите помежду си ще си създадем правилата и много по-лесно ще стане в този регион да създадем условия за винен туризъм. След това трябва да се кооперираме с някои от туроператорските фирми. Ние българите трябва да се обединим. Това е моята идея".

В бъдещето на винения туризъм в България е убеден и ресорният министър Трайчо Трайков: „Че ще го бъде, е ясно. Въпросът е как ще го бъде, колко скоро и в какъв обем. Въобще виното и гурмето са това нещо, което може да ни даде премията над масовия сегмент, където сме в момента. Очевидно е, че това не може да стане с щракане на пръсти. Особено във виното не се пробива от днес за утре. Сега въпросът е да се утвърди пак качество и количество. Аз обичам хубавото червено вино. Аз съм от Мелнишкия район и винаги в моето семейство се е пиело мелнишко вино, но според мен България предлага много повече от това", допълни министърът.

За магията на виното и творческото тълкуване на равновесието
netinfo

В традиционния лозаро-винарски район на село Виноградец лозари и винари си знаят, че лозето не ще молитва, иска мотика.„Произвеждаме много вино, но трябва да се работи, не може да се обработва на ръка. Ритуалът по зарязването най-вече се прави за плодородие, берекет, да има повече грозде, всяка година да е все повече и повече", разказаха те, а за празника си пожелаха да няма градушки и да има здраве и берекет.

А ако сте от хората, които никога не са усещали със сетивата си магията на глътка вино - Пламен Димитров от Фондация „Култура на виното" има какво да ви каже: „Изпийте чаша вино и ще забележите, че вие няма да се движите, а ще се плъзгате с изящни движения като фигурист. Ако ви се случи да паднете, това го смятайте за творческо тълкуване на равновесието".