ЮНЕСКО е против безнаказаността на престъпленията срещу журналисти
ЮНЕСКО е против безнаказаността на престъпленията срещу журналисти / netinfo

„Ако независимата журналистика бъде накарана да замълчи, ще бъде отнета възможността за функциониране на гражданското общество, което е стълб на всяко свободно и демократично общество. Ако бъде убит вестоносецът, ще бъде подкопана силата на демокрацията", заяви Кристиан Аманпур, посланик на добра воля на ЮНЕСКО по въпросите на свободата на словото и сигурността на журналистите и главен международен кореспондент на СNN, която откри в централата на ЮНЕСКО в Париж специално събитие, посветено на Международния ден за прекратяване безнаказаността на престъпленията срещу журналисти 2 ноември.

На събитието, в което участваха генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова, министърката на културата и демокрацията на Швеция Алис Ба Кунке, помощник държавният секретар на САЩ Батшеба Нел Крокър, беше представен докладът на ЮНЕСКО за световните тенденции в свободата на словото и развитието на медиите със специален фокус върху дигиталните медии (World Trends in Freedom of Expression and Media Development: Special Digital Focus 2015).
В доклада се съдържа най-новата информация за сигурността на средата, в която работят журналистите по света, както и за безнаказаността на престъпления срещу тях.

„На днешния ден си спомняме за всички журналисти, убити при изпълнение на своя граждански и професионален дълг. Заставаме в защита на тяхното право да работят в сигурност", заяви генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова при откриването на събитието.

„Ние се обявяваме срещу войнстващия екстремизъм и пропагандираната от него омраза и насилие срещу журналистите. Не можем да позволим на безнаказаността да тържествува, настояваме да бъде въздадена справедливост, което означава също посланията ни на споделени ценности и човешки права да достигат до хората и особено до младежите", заяви Ирина Бокова, като добави, че това послание е в центъра на доклада на ЮНЕСКО, в който се разглеждат също предизвикателствата пред свободата на словото в ерата на дигиталните медии.

Освен във френската столица, ЮНЕСКО отбеляза с подобни мероприятия Международния ден 2 ноември и в Лондон, Ню Йорк и други градове.

Прекратяването на безнаказаността на престъпленията срещу журналисти е от изключително значение и може да доведе до по-голяма сигурност за хората, упражняващи журналистическа професия, както и за защитата на свободата на словото, се посочва в доклада на ЮНЕСКО. Тези цели съответстват на приетите през септември от ООН Цели за устойчиво развитие до 2030 г. През изминалото десетилетие повече от 700 журналисти са били убити, докато са изпълнявали своите професионални задължения. Особено тревожно е, че по-малко от 1 на 10 случая, в които има извършено престъпление срещу журналисти, завършва с осъдителна присъда. Тази безнаказаност има мотивиращ ефект за извършителите на такива деяния и води до ново насилие.

Общото събрание на ООН определи 2 ноември за Международен ден за прекратяване безнаказаността на престъпленията срещу журналисти с резолюция, приета в рамките на 68-та сесия през 2013 г. Резолюцията призовава държавите членки да вземат решителни мерки за борба с безнаказаността на този вид престъпления.

ЮНЕСКО е против безнаказаността на престъпленията срещу журналисти
netinfo