Всичко в границата на нормалното прави детето здраво
Всичко в границата на нормалното прави детето здраво / Thinkstock/Getty Images
Вегетарианството и суровоядството не са полезни за малките деца
91391
Вегетарианството и суровоядството не са полезни за малките деца
  • Вегетарианството и суровоядството не са полезни за малките деца

Децата не трябва от ранна възраст да се подлагат на вегетарианство и суровоядство. За да бъде здраво, едно дете трябва да прави всичко, което е в границите на нормалното, включително и да поглъща хладни течности, а не само топли чайове. Съветите отправи в ефира на Дарик един от най-добрите детски анестезиолози в България проф. Надежда Гаврилова, ръководител на Клиниката по детска анестезиология в "Пирогов".

"Децата трябва да се гледат природно, да излизат достатъчно навън, да ядат пълноценна и разнообразна храна. Твърде модерни са диетиките в последно време, а не е редно едно дете да бъде подложено от ранна възраст на вегетарианство, на суровоядство. За възрастния това е избор, но когато правим избор за нашето дете е добре да премислим дали ще го подложим на такава диета", заяви още тя.

"Всичко в границата на нормалното е това, което прави детето здраво. Но ако то има някакви вродени аномалии по отношение на имунитета, тогава поведението на родителите трябва да следва съветите на специалист", коментира още проф. Гаврилова.

Тя допълни, че упойката, прилагана на деца под тригодишна възраст, би могла да промени тяхното психоемоционално развитие за напред, заради което и лекарите се въздържали от анестезии на деца в тази възрастова група.

"Има вече достатъчно факти, че анестезията при деца под тригодишна възраст може да промени тяхното психоемоционално развитие. Така че има едно общо въздържане от анестезия в тази възрастова група или тя да бъде давана само, когато има абсолютната спешност. Задължително се изисква след това детето да бъде добре наблюдавано от родителите, така че ако те забележат някаква промяна в неговите двигателни умения, да могат веднага да потърсят връзка със специалисти - най-вече психолози", обясни проф. Гаврилова.