В Търговище отбелязват Световния ден на тоалетната
В Търговище отбелязват Световния ден на тоалетната / DarikNews.bg, архив

На днешния Световен ден на тоалетната Клубът на Нестопанските организации в Търговище за трета поредна година организира кампанията „Малка или голяма е нуждата от нови училищни тоалетни".

Малко преди обяд младежи от Центъра за работа с доброволци към Клуба раздаваха листовки пред сградата на Общината. Те обясняваха на преминаващите какъв е проблемът с тоалетните в училищата, последствията от него и начините за разрешаването му.

Кампанията се провежда в пет града на страната. Националната мрежа за децата ще внесе писмо до Министерството на образованието, в което ще даде препоръки за въвеждане на единни стриктни стандарти за организацията и управлението на училищните тоалетни, както и за нуждата от отпускането на целеви средства за тоалетни консумативи за всички училища, за ремонти и за изграждане на тоалетни в онези училища, където това е необходимо.

Медицински проучвания на Световната тоалетна организация (World Toilet Organization) сочат, че лошото състояние на училищните тоалетни крие изключително сериозни рискове за здравето на децата. Вредният им навик да се стискат в ученическа възраст може на по-късен етап да доведе до редица болести на отделителната система, дехидратация и др. Освен това лошото състояние на тоалетните създава и сериозен психичен дискомфорт. Повече от 70% от българските ученици не ходят до тоалетна в училище. За да се промени това и за да бъдат използвани редовно, важно е тоалетните да бъдат ремонтирани и да имат консумативи - тоалетна хартия, сапун и топла вода. Спешно има нуждa от приемането на Наредба, която да въвежда единни и стриктни стандарти за тяхната организация и поддържане.

Други новини от Шумен