/ iStock/Getty Images
Европейският орган за безопасност на храните предупреди за риск от мащабна пандемия от птичи грип, ако вирусът започне да се предава между хора, защото липсва имунитет срещу него, съобщи Ройтерс. 

Предупреждението беше отправено, след като стана известно, че човек в САЩ се е заразил с вируса на птичия грип H5N1 от крави.

Първи случай в света: Мъж се зарази с птичи грип, бил в контакт с крави

Разпространението на птичия грип предизвиква загриженост сред властите и птицевъдната индустрия поради опустошителните последици, които може да причини във фермите и риска от предаване на инфекцията на хора.

Тази година броят на огнищата на птичи грип е по-малък, но той се разпространява географски, включително в Антарктика, и към все повече бозайници, което повишава риска от еволюирането му до по-голяма заплаха за хората.

Млечни крави в Тексас и Канзас са дали положителни проби за птичи грип

Досега не е имало трайни случаи на предаване на инфекцията от човек на човек и предаването на птичи грип от заразени животни на хора е рядкост. Въпреки това тези вируси продължават да се развиват в световен мащаб и с миграцията на дивите птици се появяват нови щамове, носещи потенциални мутации за адаптация към бозайниците, казаха от ЕОБХ.

"Ако вирусите на птичия грип А (H5N1) придобият способност да се разпространяват ефикасно сред хора, може да възникне широкомащабно предаване заради липсата на имунна защита срещу вирусите H5 сред хората", казва ЕОБХ в доклада си.

Полярна мечка умря от птичи грип

Около 887 случая на заразяване на хора с птичи грип H5N1 са докладвани в световен мащаб от януари 2003 г. до 26 февруари тази година според новия доклад на Световната здравна организация (СЗО). От тях 462 са с фатален изход, което представлява 52%.

По-голямата част от случаите при хора са открити след контакт с болни или мъртви домашни птици, или заразена среда, без предпазни средства.
Дивите бозайници биха могли да действат като междинен гостоприемник между  дивите птици, домашните животни и хората, обясняват от ЕОБХ.

Птичият грип достигна Антарктика и заплашва да унищожи пингвините

Домашни любимци, като котки, живеещи в домакинства с достъп до външна среда, също могат да бъдат потенциално средство за предаване на инфекцията.
Освен млечни крави в САЩ, сред бозайниците, засегнати от вируса, са кози, котки, лисици, еноти, скунксове, полярни и гризли мечки, и морски слонове.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня


 
Христина Терзиева/БТА