Университети и научни институции организират Нощ на учените' 2007
Университети и научни институции организират Нощ на учените' 2007 / netinfo

За втора година университети, научни организации и музеи организират в страната "Нощ на учените' 2007", съобщиха организаторите.

Сред тях са Софийският университет, Техническият университет, Тракийският университет в Стара Загора, Русенският университет "Ангел Кънчев", клуб "Млади таланти". Проявата се организира с подкрепата на Съюза на учените в България (СУБ) и на Националния археологически музей с институт при БАН (НАИМ-БАН).

Тази година тематично събитието е насочено към археологията и археолозите и е под наслов "Учените като водачи към величието на древна Европа". В различни градове ще бъдат представени различни етапи от българската история.

В Стара Загора, Казанлък и Кърджали учените ще бъдат водачи към праисторията и древната цивилизация на траките. Във Варна учените ще разкрият военно-историческите традиции. Учените от Русе ще откроят значението на града като врата към Европа, а в София ще бъде дискутирана темата за мястото на българските учени в европейското научно пространство.

Археолозите и историците ще се срещнат с младите хора в музеи или на чаша кафе, за да обсъдят предизвикателствата пред професията на учения в наши дни, да разкажат за всекидневието си и за направените в последно време археологически открития у нас. Ще бъдат организирани и обиколки на исторически забележителности и музеи с учени екскурзоводи.

Централното събитие в София ще бъде "Музикално-поетична вечер на учените", която ще започне от 20.00 часа в аулата на СУ.

В рамките на инициативата в столицата ще има посещения в НАИМ-БАН и в Етнографския музей, както и обиколка из забележителностите на стара София.

"Нощта на учените" е инициатива на Европейската комисия и цели да разруши наложените стереотипни представи за образа на учените - на хора ексцентрици, живеещи в други измерения, необщителни и вглъбени в своята дейност, както и да окуражи младите европейци да поемат пътя на научната кариера и да превърнат Европа във водеща научна сила.