Троянската слива събира стотици почитатели в Орешак и Троян
Троянската слива събира стотици почитатели в Орешак и Троян / БГНЕС

В троянското село Орешак започна 19-я празник на сливата и троянската сливова ракия. Стотиците гости на празника наблюдаваха на живо демонстрации по изваряване на сливова ракия и демонстрации на различни видове занаяти, пряко свързани с употребата на сливата и сливовата ракия.

По думите на един от организаторите - Иван Чакъров - тази година за първи път ракиената фиеста е тридневна. Утре сливовата фиеста и веселието продължават в Троян - деца ще участват в конкурс по рисуване на тема "Празник на сливата", конкурс за ядене на мармалад без ръце, за носене на сливи в шепи. Обособен кът за творчество ще даде възможност за рисуване върху чинии, изработване на пана от сливови костилки, аксесоари от мъниста и копчета и др. От 16.00 на 24 септември ще започне празничното дефиле, в което ще участват състави на домакините, както и групи от градове с подобни тематични празници - Севлиево, Кнежа, Горна Оряховица.

Троянската синя слива все още е реалност, но голяма част от нея е ликвидирана от болести като чернилката и шарката. Това разказаха преди дни организаторите на празника. Преди години предложили спасение - от Италия да се внесе машина за обеззаразяване на овощни култури, обясни кметът на община Троян Минко Акимов. Държавата обаче отказала да даде 2 милиона лева, което е ликвидирало над 60 на сто от сливовата култура. Високите части на планините са единствените, в които старите троянски сливи не заболяха, отбеляза Акимов.

Троянската слива събира стотици почитатели в Орешак и Троян
netinfo