Светлин Русев посрещна 75-ия си рожден ден с две изложби
Светлин Русев посрещна 75-ия си рожден ден с две изложби / снимка: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова

Светлин Русев посрещна 75-ия си рожден ден с две изложби в Националната галерия за чуждестранно изкуство.

Представени са най-новите творби на художника, които интерпретират темата за смисъла на живота, за мисията на всеки човек и за отговорността му пред хората. Мотото на експозицията "Моление за чашата" - живопис, рисунки, е текст от Евангелие от Матея: "Бъдете будни и се молете, за да не паднете в изкушение: духът е бодър, а плътта - немощна." В нея главно е изобразен образът на мъж.

В другата юбилейна изложба - "Учителите" - живопис, скулптура, рисунка, маестрото представя избрано от "Дарение - колекция Светлин Русев" - Плевен, и "Ателие - колекция Светлин Русев" - София.

Изложбата "Учителите" показва повече от 200 живописни, скулптурни и графични произведения от български художници, 40 икони от Тревненската и Самоковската художествена школа, от Гърция и Русия, създадени между 17-и и 19-и век, както и творби на чуждестранни автори като Корнелиу Баба, Йожен Кариер, Огюст Роден, Аристид Майол и Андре Лот, африканска пластика, мраморни скулптури от епохата на древния Рим, платна от Тибет и дървена пластика от португалската морска колония в югозападна Индия Гоа.

Представените произведения разкриват както работата на отделните автори, така и общото ниво, достигнато в изкуството в България, главно за времето от Освобождението до края на Втората световна война.