Старият дъб от Силистра остана шести в конкурса Европейско дърво на годината
Старият дъб от Силистра остана шести в конкурса Европейско дърво на годината / Дарик Добрич

Дъбът от Дунавския парк в Силистра се класира на почетната шеста позиция в конкурса "Европейско дърво на годината 2016". За силистренското дърво, представител на страната ни в конкурса , са гласували 17 204 души. В надпреварата участваха 15 дървета, номинирани от 15 държави, а гласуването протече през февруари.

Победител в състезанието стана най-старото дърво от Батасек в Унгария, което получи 72 653 гласа. На второ място се класира хилядогодишната липа от Татобити, Чешка република с 43 451 гласа, а третото място зае крушата от Бошаца-Забудишова, Словакия, с 29 114 номинации.

Вековен дъб от Силистра се бори за "Европейско дърво на годината"

Събраните средства от дарителската кампания за печелившото дърво са 560 евро, съобщават организаторите.

Резултатите от гласуването за "Европейско дърво на годината 2016" бяха обявени в Брюксел на специална церемония, организирана от асоциация Environmental Partnership Association, чиято дейност е свързана с опазване на околната среда.

Според специалисти в корените на 106-годишен дъб в Силистра лежи цяла история

Дъбът в Дунавския парк е най-старото запазено дърво в най-стария градски парк в България. Старият дъб, както наричат дървото в Силистра, е бил засаден през далечната 1910 г. Смята се, че самият Дунавски парк е основан през 1870 г. През 1991 г. паркът е обявен за природна забележителност с национално значение.

Други новини от Добрич