/ БГНЕС
Софийският университет остава най-предпочитаното висше учебно заведение у нас
94784
Софийският университет остава най-предпочитаното висше учебно заведение у нас
  • Софийският университет остава най-предпочитаното висше учебно заведение у нас
Не трябва да се примирявате с несправедливостта, корупцията и шайките, с феодализма, лицемерието и покварата, които раждат ежедневно безизходици. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към студентите в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по време на официалното откриване на новата академична учебна година.
 
Вие ще трябва да промените радикално моралния климат в родината, каза още президентът в словото си пред бъдещите висшисти. "Конформизмът не е път към щастието - бъдете непримирими, когато става дума за ценности и за отечеството", подчерта още държавният глава.
 

БГНЕС


Румен Радев сподели в словото си, че преди много години, е избягал от дома си, за да се яви на изпити и за ужас на майка си, да поеме по пътя на една от най-трудните и рисковани професии - тази военния летец.
 
"Не съжалявам за бунта си, защото той сбъдна мечтата ми", каза държавният глава и се обърна към студентите да знаят, че конформизмът не е път към щастието: "Преследвайте мечтите си, бъдете критични и непримирими, когато става въпрос за ценности и за отечеството. Знайте че всяко поколение води своята битка за България".
 
Държавният глава и отбеляза, че "тази за демокрацията" е била мисията на техните родители". Справедливото, морално и достойно общество - е вашата мисия, се обърна към студентите президентът Радев и заяви, че това е и неговата мечта за България.
 

БГНЕС


Софийският университет "Св. Климент Охридски" навлиза в своята 130-та годишнина. В него се обучават над 10% от всички студенти в страната. Той остава най-предпочитаното висше учебно заведение у нас, посочи ректорът на Алма Матер проф. Анастас Герджиков.