Русия, Сърбия, Украйна, Македония и Грузия празнуват Рождество Христово
Русия, Сърбия, Украйна, Македония и Грузия празнуват Рождество Христово / снимка: Reuters

Православните християни в Русия, Сърбия, Украйна, Македония и Грузия посрещнаха Бъдни вечер по Юлианския календар на 6 януари.

В нощта срещу 7 януари в храма „Христос Спасител" в Москва се проведе Рождественско богослужение, начело с патриарх Кирил. На богослужението присъстваха над 6000 души, сред които премиерът Дмитрий Медведев и съпругата му.

Ръководителят на руското правителство поздрави и всички вярващи в интернет. Той пожела на всички православни християни радост и благоденствие.
Президентът Владимир Путин присъства на богослужение в женския манастир в село Лесное в района на Сочи.

Преди началото на службата в катедралния храм „Христос Спасител" руският патриарх Кирил поздрави православните християни с Рождество Христово. По традиция главата на Руската православна църква води празничната служба катедралния храм в Москва.

„Поздравявам всички вас, скъпи мои, на великия празник Рождество Христово. Пожелавам мир, просперитет и благополучие на цялата руската държава, на всеки един от вас. Нека благодатта на родилия се Спасител се докосне до нас не само в нощта на Рождество, а и през всички дни на живота ни", каза патриарх Кирил.

И в съседна Македония отбелязаха Бъдни вечер. За местните православни това е един от най-важните семейни празници, предаде БГНЕС.

През целия ден стотици миряни се молиха в Съборния храм и осветяваха Бъдниковото клонче /тук това са дъбови клони - бел.ред./и традиционната питка с парата. Пред храма вярващите пиеха греяна ракия, а след това се разхождаха с каляски из града. Архиепископ Стефан призова "за мир в света, семейството и между народите".

Според местното поверие "преди, по време и след Бъдни вечер всеки трябва да бъде у дома". На трапезата на Бъдни вечер се събира цялото семейство. Ястията са постни и според повечето вярвания - нечетно число. Броят им е 7 - колкото са дните на седмицата, или 9 - колкото месеца трае бременността на жените.

Рождество празнуват и в Азия, допълва агенция Фокус.

Хиляди православни християни отбелязват Рождество в Китай. Тържествено богослужение се проведе в храма „Успение на Пресвета Богородица" на територията на руското посолство в Пекин. На богослужението присъстваха стотици граждани на Русия, Беларус, България, Гърция, Македония и Украйна, работещи и живеещи в китайската столица, както и православни французи и американци.

Според неофициални данни в Китай живеят около 70 милиона християни.