/ БГНЕС, архив
Поклонението пред актьора Николай Николаев - бате Николай е на 11 март, неделя, от 11.00 ч. в централното фоайе на Народния театър "Иван Вазов". Това съобщиха от трупата и от Съюза на артистите в България.

Актьорът почина на 6 март на 77-годишна възраст. Преди дни той получи инсулт и беше приет в интензивното отделение на Първа градска болница.

Почина актьорът Николай Николаев - Бате Николай

Бате Николай става популярен от детското телевизионно предаване „Сладкарница Захарно петле“, което води заедно с Мариана Аламанчева. По-късно влиза в трупата на италиански цирк като клоун фокусник. Автор е на няколко книги, а в „Пирогов“ създава първата в Европа детска клиника по смехо- и психотерапия.
 
Малките пациенти на "Пирогов" ще запомнят Бате Николай като "професор Коко" от "Клиниката по смехотерапия", където двамата с "доцент Роко" танцуваха, пееха и разсмиваха децата и така им помагаха в битката с болестите.
 
През лятото на 2016-а актьорът беше пребит край гарата във Вакарел. В края на миналата година Бате Николай загуби дъщеря си. Въпреки ударите на съдбата обаче той се определяше като щастлив и богат човек - богат не на пари, а на любов.