Приключи първият етап от проверките на омбудсмана в затворите
Приключи първият етап от проверките на омбудсмана в затворите / netinfo

С посещение в Поправителния дом за непълнолетни в град Бойчиновци приключи първият етап от предвидените проверки на омбудсмана в заведенията от така наречената пенитенциарна система.

С оглед спецификата на дома и неговата уникална нормативна уредба, след инспекцията се очертаха някои нови проблеми в пенитенциарната система, различни от тези, констатирани в останалите заведения за лишени от свобода.

Основен проблем е, че началникът на поправителния дом няма правата на настойник (попечител) спрямо лишените от свобода непълнолетни.

Когато се налага медицинска интервенция, изискваща т.нар. „информирано съгласие”, задължително трябва да се търсят родителите или настойниците на непълнолетните лишени от свобода, които да подпишат съответните документи. Този недостатък в законодателството създава най-големи пречки и проблеми на администрацията на затвора, тъй като издирването на родителите (настойниците) в повечето случаи е затруднено, а често и невъзможно.

Буди тревога състоянието на материалната база и условията, в които е принудена да работи администрацията на поправителния дом. Тези условия са в някои отношения по-лоши от условията на лишените от свобода.

Обезпокоителна е остарялата материална база на жилищните помещения, а дори и частичните ремонти, които се правят, не могат да компенсират очевидните амортизации и недостатъци на помещенията.

Проверяващият екип не констатира характерната за останалите затвори пренаселеност. Положителна оценка получиха изграденият фитнес-център и останалите спортни съоръжения в дома.

Пълните констатации, изводи и препоръки по отношение на направените от омбудсмана проверки ще бъдат отразени в специален доклад, който ще бъде представен публично.