Празник на духовната музика започва в Габрово
Празник на духовната музика започва в Габрово / снимка: DarikNews.bg, Габрово

Днес от 18.30 ч. в храм "Св.Троица" в Габрово се открива единадесетото издание на Празника на духовната музика. Форумът е отворен не само към православната музика, но и към музикалната култура на другите вероизповедания. Това го прави място с мисия за толерантност, взаимно опознаване и духовно обогатяване.

Този музикален празник е най-масовото в Габровския регион събитие, след Карнавала на хумора и сатирата, което събира на едно място хора от различни възрасти, музикални предпочитания и културни интереси.

Организаторите го определят като: "Празник на духовно единение и алтернатива на разпадането на културните ценности които съпътстват нашия живот, отчуждават ни един от друг и ни капсулират в затворени малки обществени групи".

Празникът на духовната музика дава трибуна на български хорове от Русия, София, Пловдив и Сливен.

На 13 октомври, неделя, от 18.30 часа в Художествената галерия "Христо Цокев" Празникът на духовната музика ще бъде закрит от най-младия български хор - Камерен хор "София", чиито ръководител е тревненката Мария Русева.

Съвместно с Габровския камерен оркестър ще бъде изпълнена Голяма тържествена меса в до минор, написана от Моцарт на 12-годишна възраст.

Други новини от Габрово