Постъпили са 1,47 млн. лв. дарения за пострадалите в Пернишко
Постъпили са 1,47 млн. лв. дарения за пострадалите в Пернишко / Sofia Photo Agency, архив
Постъпили са 1,47 млн. лв. дарения за пострадалите в Пернишко
59394
Постъпили са 1,47 млн. лв. дарения за пострадалите в Пернишко
  • Постъпили са 1,47 млн. лв. дарения за пострадалите в Пернишко

Готова е една от сглобяемите къщи за пострадалите от земетресението в Перник. До края на януари 2013 година трябва да бъдат изградени още 16. Това обяви председателят на Българския червен кръст Христо Григоров.

Четири от сглобяемите постройки са в област Радомир, а останалите 13 - в Пернишка област. Най-малката къща струва 32 000 лв., а най-голямата - около 60 000. Общо 1.47 млн. лева са постъпили като дарения по сметката на Българския червен кръст.

Григоров обясни още, че най-тежко пострадалите жители на града вече са получили финансова помощ.

70 доброволци от Българския червен кръст са взели участие в събарянето на негодните за живеене постройки, обясни министърът по управление на еврофондовете Томислав Дончев. Той допълни, че проблемите от земетресението все още не са решени, но и това ще стане, ако всички институции участват активно: „Основните цели: най-тежко пострадалите, нормален старт на учебната година, успокояване на ситуацията - бяха постигнати. Все още имам какво да се прави по отношение на обществени сгради, читалища".

Срокът за построяване на една дървена сглобяема къща е 60 дни, обясни председателят на БЧК Христо Григоров. Той допълни, че в някои случаи има забавяне, което се дължи на трудности с установяването на собственост на имотите и издаване на разрешителни за строеж на постройките: „За първите 10 къщи вече всичко е уредено - разрешителни. Шест са къщите с 37 квадратни метра разгъната площ и другите четири къщи са със 76 квадратни метра разгъната площ. Това са за тези 10 къщи, за които вече всичко е уредено - като собственост, като разрешителни, които вървят в момента".

Григоров допълни, че всеки, който има възможност да помогне, е добре дошъл, тъй като дарителската кампания продължава.