Почина критикът и куратор на съвременното изкуство Руен Руенов
Почина критикът и куратор на съвременното изкуство Руен Руенов / снимка: БГНЕС, архив

На 53-годишна възраст почина Руен Руенов - един от най-продуктивните критици и куратори в областта на съвременното българско изкуство, съобщиха от Съюза на българските художници.

Роденият през 1958 г. Руен Руенов е журналист по образование, организатор на много проекти, най-мащабният от които е пърформанс фестивала „Sofia Underground", съосновател и член на редакторския екип на списание „Изкуство/Art in Bulgaria".
Куратор на няколко изложби в галерия „Ата-Рай", „XXL", „Арт 36", на изложбата "Акционизъм в България? Поздрав към Виена!" (2005), също така и на българското участие в Осмото международно биенале в Кайро и "Български пърформанс и видео изкуство" в Лондон, 2002 г.

През 1998 г. получава награда за критика от списание „Изкуство/Art in Bulgaria" и за кураторски проект от Салон на изкуствата, 2003.

Зад себе си Руен Руенов оставя над 1000 публикации - статии, отзиви, критически материали в ежедневния и специализиран периодичен печат, каталози и книги за съвременни български творци и проекти.