Пловдивчани ще могат да се женят в Античния театър
Пловдивчани ще могат да се женят в Античния театър / снимка: DarikNews.bg, Дарик Пловдив

1000 лева ще струва на пловдивчани, ако искат да извършват брачни церемонии в Античния театър. Това заяви кметът Иван Тотев. До момента има постъпили много заявки с желаещи да се венчаят на римското съоръжение, като първата сватба ще бъде на 9 юни, обяви той. По време на церемониите гостите ще могат да използват входа откъм митрополията, тъй като от северната страна има ограничение на движението, допълни още Тотев. Наемът на Античния театър за 1 ден за концерти и други мероприятия е 2600 лв. без ДДС.

На паната, с които ще бъде ограден Античния театър, ще бъде направена изложба, която ще рекламира другите културни обекти в Пловдив, коментира Тотев. По думите му северният вход няма да бъде закрит, а масите, които са на заведението, ще бъдат изместени с около 3 метра и половина. Това се прави, за да се образува алея, по която туристите да могат да разглеждат изложбата. Освен това от същата страна ще бъде изграден и малък информационен център, в който ще се продават билети и сувенири, свързани с града.

По програма Красива България са предвидени 200 000 лева за художествено осветление на Античния театър, каза още Тотев. В момента се изготвя проект за създаване на вътрешни маршрути в обекта, които ще извеждат гостите на второ и трето ниво над сцената. Освен това ще има и подземна част, където е предвидено да има мултимедия, разказваща историята на театъра, както и изложба на снимки от разкопките на обекта през 60-те години.