Откриха още един античен театър в София
Откриха още един античен театър в София / netinfo

Още един театър под амфитеатъра на антична Сердика е бил открит в центъра на София. Разкопките са в района на столичната улица „Будапеща”. Новината съобщи Жарин Величков, научен ръководител на археологическото проучване. Председателят на комисията по архитектура в Столична община Борислав Бориславов определи откритието като „най-сензационното за сезона”.

По думите на Жарин Величков подобно нещо няма никъде по света – амфитеатър и театър в едно. Величков съобщи, че тепърва ще се проучва кога е строен театъра, какви са били неговите размери. Известно е само, че в края на III и началото на IV век над него е бил изграден амфитеатърът на антична Сердика. Арената му е 60 на 40 метра, което е само с 10 метра по-малко от тази на Колизеума в Рим.

За съществуването на амфитеатъра се е знаело отдавна, но не и точното място, на което той се намира. През 1919 година е открита една каменна плоча от него. Следващото откритие идва 85 години по-късно, през 2004 г. След това археолозите попадат на западната част на амфитеатъра. В момента над нея се строи сграда на Националната електрическа компания. Председателят на архитектурната комисия в общината Борислав Бориславов обяви, че ще предложи на областния управител да бъде намерен друг терен, който да бъде предоставен на компанията. Бориславов каза още, че не си прави илюзии, че е възможно всичко над амфитеатъра да бъде сринато, за да се разкрие той изцяло. Въпреки това той ще направи подобно предложение на общинските съветници.