Нова телевизия поставя образованието на фокус
Нова телевизия поставя образованието на фокус / netinfo

Медията стартира социална инициатива в подкрепа развитието на българското образование в партньорство с неправителствените организации „Заедно в час" и „Национална мрежа за децата", защото ....

„Човек може толкова, колкото знае", Франсис Бейкън

Нова телевизия започва нова социална инициатива под надслов „Мисия образование". Инициативата има за цел да привлече вниманието на обществото върху едни от най-сериозните проблеми на българското общество, а именно равният достъп до качествено образование за всички ученици, липсата на млади учители, както и обезпокояващата статистика, която поставя българските ученици на едни от последните места в международните класации за грамотност.

В поредица от репортажи и дискусии, кампании с фокус върху различни проблеми, събития, а също и с подкрепата на известни лица, медията и нейните партньори ще си сътрудничат за промяната на негативните статистики и тенденции, както и в търсенето и показването на възможни решения чрез работещи модели.

Ангажиментът на Нова ще бъде дългосрочен, а първата стъпка в рамките на „Мисия образование" е кампанията „Аз не преписвам". Тя е насочена към един от тревожните проблеми, които според образователните експерти са се превърнали в нормална практика - преписване и подсказване, които очевидно се толерират и от възрастните, ангажирани в училищното образование - учители и родители.

За този проблем свидетелстват и данните на международното изследване ПИЗА, според което 40% от децата у нас имат критично ниво на четене, 3% не се справят с елементарни текстове, а отличниците са под 1%. Подобна е статистиката и по математика, където 44% не могат да решават дори най-лесните задачи, а с трудните се справят под 1% от децата. Най-обезпокояващ е фактът, че само за една година класната стая трайно са напуснали почти 14 000 деца.

Инициативата „Мисия образование" ще търси широка обществена подкрепа и отговори на най-наболелите проблеми в образованието, на фона на класациите по грамотност, които поставят българските ученици на последните места.

Повече информация за партньорите на инициативата:

Заедно в час

Заедно в час осигурява достъп до качествено образование на деца от непривилегировани общности като привлича и подкрепя талантливи професионалисти да бъдат ефективни, мотивиращи учители и лидери в българското образование и общество. През 2014/2015 учебна година близо 90 учители по програмата преподават на над 6000 ученици в 47 училища в 7 региона на България. Заедно в час вярва, че до 20 години може да бъде преодоляна функционалната неграмотност в България, от която в момента страдат над 40% от учениците. Заедно в час допринася за това чрез широко партньорство с институции и заинтересовани страни, които заедно утвърждават и популяризират добри практики и успешни примери за това, че всяко дете може да постига успех в училище и че всяко училище може да осигурява качествено образование на учениците си, независимо от техния произход. Фондацията е част от международната мрежа Teach For All, която успешно работи за подобряване на достъпа до качествено образование в над 30 страни на 5 континента.

Национална мрежа за децата

Национална мрежа за децата е обединение на граждански организации и съмишленици, работещи с и за деца и семейства в цялата страна. Организацията е член на международните мрежи Eurochild и ChildPact.

Насърчаването, защитата и спазването на правата на детето са част от ключовите принципи, които ни обединяват.  Ние вярваме, че всички политики и практики, които засягат пряко или косвено децата, следва да се изготвят, прилагат и наблюдават, като се взема предвид принципът за висшия интерес на децата и с активното участие на самите деца и младежи.

Във всички наши действия ние се ръководим от Конвенцията на ООН за правата на детето като водещ документ, който определя философията, ценностите и начина на работа на Мрежата за децата.

За да гарантираме правата и повишаване на благосъстоянието на децата и семействата в България, ние осъществяваме застъпнически кампании в партньорство с неправителствения сектор, бизнеса, институциите и отделните граждани и с подкрепата на самите деца.

Също така активно работим за консолидиране на неправителствените организации, работещи в сферата на децата и семействата, както и за подобряване на комуникацията и обмяната на добри практики между тях.