Монети, пръстени и държавният герб на изложба за Независимостта на България
Монети, пръстени и държавният герб на изложба за Независимостта на България / Sofia Photo Agency

Гербът и тронът от Народното събрание, които се съхраняват в Софийския исторически музей, ще бъдат представени в изложба на държавните символи, домакин на която ще бъде Велико Търново, съобщиха от Столичната община. Изложбата по случай националния празник 22 септември – деня на Независимостта на България ще бъде подредена в изложбените зали на старопрестолния град.

Освен ключовите експонати от фондовете на Софийския исторически музей в нея ще бъдат представени оригинални предмети и документи от Средновековието, Възраждането и Новата история на България, които са символи на държавността и независимостта, разказа за Дарик радио уредникът във Великотърновския исторически музей Стефан Бейков. По думите му регионалните исторически музеи от цялата страна ще участват в изложбата с монети, пръстени на български държавници, оригинални предмети и снимки от различни периоди на българската история.

Великотърновският музей ще се представи със символите на Учредителното събрание, заседавало от 10 февруари до 16 април 1879 година, и приело Търновската конституция. Представените на изложбата експонати ще бъдат публикувани в луксозен каталог по случай 100-годишнината от обявяването на Независимостта на България.