Кой е най-големият замърсител на океаните?
Кой е най-големият замърсител на океаните? / Thinkstock/Getty Images

Пластмасови бутилки, торбички, запушалки. . . пластмасата е най-големият замърсител на океаните, се казва в доклад на неправителствената организация Surfrider за замърсяването на 5 обекта във Франция и Испания, предаде Франс прес.

Ползвайки услугите на стотици доброволци, Surfrider през 2015 г. извърши първото преброяване на отпадъците, които замърсяват плажове, брегове, океани и морското дъно, в рамките на инициатива, която цели да се съберат и анализират данни за цяла Европа.

Четки за зъби, запалки и капачки попадат в менюто на морските птици

"Осем милиона тона отпадъци ежедневно се изхвърлят в океана. 80 на сто от замърсяването се дължи на човешка дейност и има ужасяващи последствия върху биоразнообразието и околната среда", заяви ръководителят на организацията Жил Асенжо.

Пластмасата съставлява над 80 на сто от отпадъците на повечето от изследваните 5 обекта. На плажа Буруменди в Мутрику в Испания 96,6 на сто от събраните отпадъци са от пластмаса и полистирол, докато на плажа Бар в Англе в Южна Франция и на плажа Порсмилен в областта Бретан това се отнася съответно за 94,5 на сто и 83,3 на сто от събраните отпадъци.

До 2050 година: Повече пластмаса, отколкото риба в океаните

За сметка на това на плажа Мургита в Сан Себастиан в Испания едва 61 на сто от отпадъците са от пластмаса и полистирол, а на плажа Инпернупе в Сумая в Испания 47,9 на сто от отпадъците са от стъкло и 29,1 на сто - от пластмаса и полистирол.

Източник: БТА