Казанлък ще има паметник и на Христо Ботев
Казанлък ще има паметник и на Христо Ботев / netinfo

Бюст-паметник на Христо Ботев ще издигнат казанлъчани в емблематичния парк „Розариум” в града. Идеята е паметникът да е готов до средата на октомври, като парите за него 14 950 лева вече са осигурени.

Сред дарителите са кметът на община Казанлък Галина Стоянова, Николай Ибушев, Почетен гражданин на Казанлък, общински съветник в местния парламент и един от дарителите за паметника, членове на партия ГЕРБ и общински съветници от групата „Експерти за Казанлък”.

Инициативата за Ботевия паметник е на Драгомил Иванов, лидер на местните патриоти и негови сподвижници, които работят по идеята от 2012 г.

„Христо Ботев е вторият по значимост за нашата национална история герой и е недопустимо Казанлък да няма негов паметник”, заяви за Дарик Драгомил Иванов.

Бюстът-паметник на Ботев ще бъде поставен в зелена площ до изграждащия се Музей на розата в Казанлък. Автори на проекта ще са казанлъшките скулптори Иван Колев и Николай Фитков. За изработката му ще се използва мрамор, камък и месинг.

Ботевият паметник в емблематичния за казанлъчани „Розариум” е само началото от кампанията за възстановяване на паметните знаци от българската и местна история, в създадения преди повече от 100 години казанлъшки парк.