В пустинята на Намибия акациевите дървета изсмукват ценни подземни води. Една компания е открила нов начин за използване на гъбите, разказва Voice of America (VOA).
Компанията отглежда гъби на север от столицата на Намибия. Там те се превръщат в строителен материал.

Подобната на корен мицел на гъбата расте в субстрат от акациеви дървета. Мицелът служи като лепило, което свързва субстратите заедно.

Работници пресоват блоковете в квадратни тухли. Пекат се 12 часа, за да се увеличи здравината и издръжливостта им и се оставят да изстинат още 24 часа преди да са готови за употреба.

Хафени Тата е ръководител на секцията за производство на тухли в компанията. "Това е нашият завършен продукт за извличане на тухла. Това е много, много здрава тухла. Като завършен продукт тежи около 13 килограма. Готовите тухли са по-здрави от бетона", казва той. 

Гилбърт Шава е архитект по проекта за прототип на сграда на компанията. Той казва, че тухлите осигуряват и добра изолация. Това ги прави идеални за горещите лета на Намибия.

Плюс това, казва той, производството им не генерира много затоплящ планетата въглероден диоксид. Предимствата на тази тухла са, първо, въглеродният отпечатък на тухлата.
Тъй като процесът на производство на цимент, това е мястото, където има много въглеродни емисии.

Компанията казва, че може да превърне тези дървета в тухли, за да помогне за справяне на страната с жилищни нужди.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Voice of America (VOA)