Изпратихме Калата, ще връчват награда на негово име
Изпратихме Калата, ще връчват награда на негово име / снимки: Sofia Photo Agency, Юлиана Николова
Изпратихме Калата, ще връчват награди на негово име
59945
Изпратихме Калата, ще връчват награди на негово име
  • Изпратихме Калата, ще връчват награди на негово име

Стотици хора - роднини, приятели, колеги и почитатели на Георги Калоянчев се простиха с него. Поклонението пред Калата, както всички го наричаха, беше в Сатиричния театър, на който той е сред основателите. Един от най-обичаните ни актьори почина във вторник на 87-годишна възраст. Сред емблематичните му роли в театъра са тези в "Смъртта на Тарелкин", "Старчето и стрелата", "Сако от велур", "Големанов". В киното има близо 70 филма, сред които "Специалист по всичко", "Инспекторът и нощта", "Кит", "Езоп", "Бай Ганьо".

Сатиричният театър ще връчва награда на името на Георги Калоянчев, съобщи директорът на трупата Калин Сърменов. Тепърва ще се уточнява каква точно ще бъде тя.

Сред първите държавници, които се поклониха пред Калоянчев бяха председателят на Народното събрание Цецка Цачева, кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на парламентарната група на ГЕРБ Красимир Велчев, които не изчакаха реда си на опашката, а прередиха мнозина на нея.

В спомените си за Калата се върна актьорът Васил Попов. Ето какво каза той пред Дарик: "За Калоянчев може всеки да говори много, на дълго и на широко, и пак няма да ни стигне времето. Аз лично съм с него от 60-та година. Това са над 50 години. Много съм доволен от съдбата, че ми е дала тази възможност да общувам с него, да играя, да се уча от него и толкова години да бъдем заедно. И да не сме имали нито една разправия. Това е рядкост в такива артистични среди, където понякога стават катаклизми. Това е една от лошите черти на нашата професия. Установявам, че все повече осиротяваме, което е лошо. Сирак да си е лошо".

Изпратихме Калата ще връчват награда на негово име
netinfo

Певицата Йорданка Христова също говори за Георги Калоянчев: "Той не беше атрактивен в живота, както други хора. Беше сдържан, но много точен. Аз толкова съм го обичала, че сега душата ми страда. Той беше гениален актьор и в театъра, и в киното, и в телевизията. Многопластов. Великан. Гигант!"

Изпратихме Калата ще връчват награда на негово име
netinfo

Актьорът Стефан Данаилов разказа: "И творческият ми живот, и въобще животът ми, минаха под звездата на Георги Калоянчев. Аз съм от щастливците, които съм контактувал с него от най-ранните си младежки години, когато той беше в най-върховната си форма. Във всичките тези години Калоянчев беше човек, който, когато сме се срещали, сме говорили предимно за работа. Той боледуваше, когато виждаше, че работата намалява. Георги Калоянчев беше един от колосите на българския театър. Колосите намаляват и аз мисля, че той може би е един от последните велики български артисти. Една епоха в българското изкуство си отиде".

Изпратихме Калата ще връчват награда на негово име
netinfo

Най-добрата приятелка на Калата Стоянка Мутафова също беше на поклонението в Сатиричния театър. Пред Дарик тя призна: "Голям човек си отива. Той беше гениален. Беше и много смешен, и много трагичен. Еднакво. Никой не може да каже трагик ли беше, комик ли беше. Разбира се, че аз слагам на първо място комика, защото за мен той е по-ценен артист от трагика. Трагикът може и да не е истински трагик, ама като ти прочете нещо тъжно и ще се разревеш. А пък комикът, ако няма в себе си хумор, не може да те разсмее в никакъв случай. Той беше много смешлив на сцената. Пръст да му покажеш и не можеше да си каже репликата. Обичаше да разсмива и хората около себе си, като си мислеше, че като ги разсмее, той ще остане сериозен. А всъщност той най-много загазваше в този момент, защото най-много се разсмиваше. Интересно е, че ми казваше, че никога не е мечтал да стане актьор. Не е допускал, че може да стане актьор. Ей такова скромно момче е бил. Докато ето съдбата как му се е усмихнала и му е отворила път. Той никога не е допускал, че ще заеме това място в България, на което беше".

Георги Калоянчев ще бъде погребан в събота в Алеята на творците на Централните софийски гробища.