Изложба “Земята от високо” се провежда на Моста на влюбените
Изложба “Земята от високо” се провежда на Моста на влюбените / netinfo

Изложбата “Земята от високо” на Ян Артюс Бертран, се провежда на Моста на влюбените при НДК в столицата. Фотографът призовава всички да се огледат колко е красива България и отправя апел да не се извършват дейности, които биха разрушили биоразнообразието в страната ни. Това съобщи Янина Танева един от организаторите на изложбата “Земята от високо” в България. Танева посочи, че в България са пристигнали 117 пана и изложбата е обиколила над 180 държави, а посетителите са над сто милиона.

Идеята на тази изложба е посланието “Да опазим планетата, която е само една” да стигне до максимален брой хора.

“Всяка една фотография е придружена с експертен текст, написан специално за тази фотография и свързан с глобален проблем - има фотографии, които ни показват замърсявания и вреди, които са причинени в природата от човешките дейности. Цялото послание на Бертран е естетическо и ни провокира с това, че ни показва колко уникално красива е Земята, за да я запазим”, разказа Танева.

Ян Артюс Бертран е започнал проекта “Земята от високо” през 1994 г. През 1979 фотографът заминава с жена си за Кения, където в продължение на три години е наблюдавал семейство лъвове. През 1981 година той публикува първата такава книга - “Лъвове”. Тогава за пръв път в западния свят по атрактивен начин се обръща внимание на проблемите, които предизвикват човешките дейности. Бертран създава първата въздухо-фотографска агенция за фотографи, които снимат от въздуха. През 1994 г., когато започва да се занимава с проекта “Земята от високо”, Бертран бива незабавно подкрепен от ЮНЕСКО. В момента той снима филм за влиянието на хората върху околната среда, който също, както изложбата, ще бъде прожектиран безплатно навсякъде по света.