Италия и ЮНЕСКО създават „сини каски на културата
Италия и ЮНЕСКО създават „сини каски на културата / netinfo

Министърът на външните работи на Италия Паоло Джентилони и генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова подписаха споразумение за опазване на древни предмети на изкуството, паметници, археологически обекти и артефакти в конфликтни зони от попадането им в ръцете на екстремисти.

Споразумението предвижда създаване на италиански отряд със специално предназначение, който вече бе наречен "сини каски на културата", и на център в Торино за обучение на експерти по защита на културното наследство.

Споразумението поставя основите на глобалната коалиция на ЮНЕСКО Unite for Heritage (Обединени за културното наследство), чийто старт беше даден през юни миналата година в Бон, Германия. Все още не е избрана страна за първата мисия на спецотряда, чийто гръбнак ще бъдат италианските карабиниери - полувоенна структура с богат опит в борбата срещу трафика на похитени артефакти и предмети на изкуството.

В отряда ще има и историци и експерти по културното наследство. Всяка страна ще може да се обърне към ЮНЕСКО с искане за помощ от спецотряда.

Стратегията за защита на културното наследство "може в бъдеще да стане един от най-важните компоненти на борбата срещу тероризма", каза Джентилони.

"Ние сме свидетели на трагедия, свързана с унищожаването на безценно наследство, на систематични и умишлени атаки срещу културата", каза при подписването Ирина Бокова. „Споразумението е значителна и иновативна стъпка в усилията да се признае важността на културното наследство за утвърждаване на идентичността, социалното сближаване и насърчаване на устойчивостта във времена на кризи", допълни тя.

Церемонията се състоя в прочутите Бани на Дометиан в италианската столица, построени преди около 1700 години.

Италия и ЮНЕСКО създават сини каски на културата"
netinfo